Varainhankinta on prosessi, jossa ryhmät, kuten joukkueet, luokat ja yhdistykset, keräävät tarvittavia varoja tukemaan erilaisia hankkeita ja tavoitteitaan.
Varainhankinta on toimintaa, jonka tavoitteena on kerätä rahaa johonkin tiettyyn tarkoitukseen, kuten järjestön toiminnan tukemiseen, hyväntekeväisyyteen tai tapahtuman järjestämiseen. Se voi olla kertaluontoista tai pitkäaikaista ja siihen on olemassa monia eri keinoja, kuten tuotteiden myynti, talkootyö, sponsorien hankkiminen sekä erilaisten tapahtumien järjestäminen.
Varainhankinta auttaa ryhmiä saavuttamaan taloudelliset tavoitteensa, jonka myötä rahan puute ei estä ryhmän jäseniä osallistumista erilaisiin projekteihin, kilpailuihin tai muihin tapahtumiin.
Varainkeruu on olennainen tapa kerätä varoja yhdistysten, seurojen ja koululuokkien toiminnasta aiheutuvien kulujen kattamiseksi, kuten luokkaretkien tai turnausmatkojen kustannuksiin.
Varainhankinnan muodot ja edut
Useat ryhmät valitsevat tuotemyynnin, sillä nykyaikainen varainhankinta hyödyntää digitaalisia palveluja ja viestintää. Verkkokaupassa tapahtuvaa myyntiä jokaisen myyjän on mahdollista tehdä itselleen sopivana ajankohtana.
Tämä antaa ryhmille mahdollisuuden kerätä tarvittavat varat, kun kaikki voivat osallistua myyntityöhön. Myös kiireiset ihmiset. Varainkeruu on yhteisöllinen projekti, josta ei ole syitä kieltäytyä.
Vaikka ovelta ovelle myynti ei enää ole suosiossa, niin tuotemyynti tarjoaa edelleen tehokkaan tavan varojen keräämiseen. Jar-X:n kautta myytävät varainkeruutuotteet, kuten muumiteemaiset sukat ja muut kotimaiset tuotteet, ovat suosittuja ja helppoja myydä.
Kuka voi kerätä varoja?
Varoja voivat kerätä luokkatoimikunnat, vanhempainyhdistykset, yleishyödylliset yhdistykset, seurat ja joukkueet, jotka keräävät varoja yhteisen hyvän vuoksi. Yksityishenkilö voi toimia kampanjan yhteyshenkilönä, mutta ei voi kerätä varoja itselleen.
Varainhankinta tarjoaa tärkeän mahdollisuuden kerätä varoja yhdistysten ja seurojen toiminnan tukemiseksi ilman suuria taloudellisia rasitteita jäsenille. Jar-X:n avulla varainhankinta on helppoa ja joustavaa, ja se tarjoaa mahdollisuuden myydä korkealaatuisia kotimaisia tuotteita, jotka tukevat ryhmien toimintaa ja tavoitteita.
Kuinka arvioida varainhankinnan onnistumista?
Varainhankinnan onnistumista voidaan arvioida useilla eri mittareilla. Ensimmäinen ja ilmeisin mittari on kerätyn rahamäärän suhde asetettuun tavoitteeseen. Onko tavoite saavutettu tai jopa ylitetty? Tämä antaa suoran kuvan kampanjan taloudellisesta menestyksestä.
Toinen tärkeä mittari on asiakastyytyväisyys. Ovatko ostajat tyytyväisiä tuotteisiin ja palveluun? Tyytyväiset asiakkaat ovat todennäköisemmin valmiita tukemaan yhdistystä myös tulevaisuudessa. Asiakaspalautteen kerääminen ja analysointi voi antaa arvokasta tietoa siitä, miten kampanjaa voidaan parantaa jatkossa.
Lopuksi on hyvä arvioida kampanjan toteutusta ja oppia siitä. Mitkä asiat sujuivat hyvin ja mitkä vaativat kehittämistä? Tämä auttaa yhdistystä suunnittelemaan tulevia varainhankintakampanjoita entistä tehokkaammin ja menestyksekkäämmin.
Entä varainhankinta ja verotus?
Yleinen harhaluulo on, että yhdistys, koululuokka tai seura ei voi lainkaan harjoittaa myyntiä tai muuta yritystoimintaan verrattavaa.
Yhdistys kuitenkin voi täysin laillisesti kerätä varoja edellä mainituin keinoin, kunhan toimintaa ei katsota elinkeinon harjoittamiseksi eli toiminta on epäammattimaista, tuotot pysyvät pieninä, varainkeruu tehdään yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseksi ja sääntöjen mukaisesti. Tämä pätee myös koululuokkiin.
Verottaja on julkaissut asiasta ohjeet, jotka varainhankinnasta kiinnostuneen yhdistyksen on hyvä lukea:
Verottaja on selkeyttänyt asiaa uusilla ohjeistuksilla. Verottaja julkaisi 14.2.2019 päivitetyn ohjeen yleishyödyllisille yhteisöille. Tämä ohje helpottaa nyt monen urheiluseuran ja -joukkueen varainhankintaan liittyvää päätöksentekoa merkittävästi. Käynnistäessänne seuraavan varainkeruukampanjan, kannattaa lukea verotusohjeesta ainakin kohta 2.2.
Luokkien varainhankinnasta löydät lisätietoa Verohallinnon sivuilta.
Voinko tehdä varainhankintaa yrityksen tai yksityishenkilön hankintoihin?
Yritykset ja yksityishenkilöt eivät voi kerätä rahaa Jar-X:n avulla. Yksityiset henkilöt voivat tehdä pienimuotoista rahankeruuta, mutta eivät Jar-X:n palvelussa. Lisätietoja yksityishenkilöiden rahankeruusta löydät mm. Suomi.fi -sivustolta.