Kuinka kerätä rahaa urheiluseuralle? Näin Oulunsalon Pallon T11-12 joukkue keräsi varoja turnausmatkalle Ruotsiin

Oulunsalon Pallon T11-12 -joukkueen huoltaja Maija Karvonen muistaa elävästi hetken, jolloin kaksi massiivista kuormalavaa saapui hänen kotipihalleen. Lavoilla oli myyntituotteita, jotka olivat täysin lajittelemattomia. ”Minä sitten kävin tuote tuotteelta niitä läpi ja tarkistin, kuka oli tilannut mitäkin, ja sehän vei valtavasti aikaa,” Karvonen kertoo.

Tänä keväänä tilanne oli kuitenkin täysin erilainen, kun Oulunsalon Pallon T11-12 -joukkue ryhtyi varainhankintaan Jar-X avulla. ”Jar-X tuotteiden kanssa tämä työläs välivaihe jäi kokonaan pois, kun kaikki oli lajiteltu jo valmiiksi,” Karvonen iloitsee.

Varainhankinnan avulla turnausreissujen ja pidempien pelimatkojen kustannukset pysyvät maltillisina

Oulunsalon Pallon T11-12 -jalkapallojoukkue treenaa kolmesti viikossa: kahdesti treenit koostuvat jalkapalloharjoituksista, kolmas treeni puolestaan usein rakentuu fysiikkatreenien ympärille.

– Treenien lisäksi meillä on kesäisin paljon pelejä, sillä pelaamme sarjaa ja sen lisäksi sovimme harjoitusotteluita paikallisten joukkueiden kanssa. Lähes viikoittain meillä on jokin peli, kertoo Karvonen.

Oulunsalon Pallo on maksuiltaan maltillinen seura, eikä pelaajakohtainen kuukausimaksu ole huoltajan näkökulmasta kovin suuri. Pelaajilta kerätyt kuukausimaksut kuluvat pääasiassa joukkueen juokseviin kuluihin, kun taas isompiin kustannuseriin joukkueella on tapana kerätä rahaa yhdessä.

Varainhankintaa teemme yleensä silloin, kun pyrimme pitämään pidempien pelireissujen omavastuut pieninä tai jos joukkueella on jotain yhteisiä hankintoja edessä. Peli- ja turnausmatkojen majoitus-, ruoka- ja matkakustannukset kasvavat äkkiä, joten varainhankintakampanjoilla ennakoidaan yleensä tällaisia suurempia kulueriä, kuvailee Karvonen.

Jalkapallojoukkueen pelimatkat ovat pääasiassa yhden päivän mittaisia reissuja, mutta kerran kesässä Oulunsalon Pallon T11-12 -joukkueella on tapana tehdä jokin pidempi matka.

– Tänä kesänä olemme lähdössä torstaista sunnuntaihin kestävään turnaukseen Ruotsiin, ja se jännittää sekä huoltajia että aikuisia!

Karvosen mukaan heidän paikkakunnallaan jalkapallo ei ole niin kallis harrastus kuin vaikkapa jääkiekko, joten joukkueella on vuosittain vain maltillinen määrä talkoita.

– Esimerkiksi viime kesänä meillä oli vain kaksi kioskin pitoa, ja niihin jaettiin leipomisvastuut sekä kioskin myyntivuorot. Näiden lisäksi teemme noin kerran vuodessa varainhankintakampanjan, joten ei yhteinen joukkueen varojen keruu kovin paljoa työllistä, summaa Karvonen.

 

 

Tutut ja hyväksi havaitut tuotteet kallistivat valinnan Jar-X:n hyväksi

Varainhankintaa Oulunsalon Pallon T11-12 -joukkueessa on tehty eri yritysten tuotteilla, sillä myytävää tuotetta vaihtelemalla varainkeruuta on pyritty pitämään mielekkäänä sekä pelaajille että heidän vanhemmilleen.

Tyttäreni koululuokka teki sukkamyyntiä pari vuotta sitten ja hyvä tuote jäi itselläni silloin takaraivoon, kun osallistuin myyntikampanjaan vanhemman roolista. Nyt kun aloimme miettiä joukkueen varainkeruuta Ruotsin turnausreissua varten, muistin taas Jar-X:n tuotteet ja vertailin niitä muutaman muun tekstiilituotteen kanssa. Koska nämä sukat olivat jo entuudestaan tuttuja, niin niiden myymiseen oli helppo luottaa, kuvailee Karvonen Jar-X:n valinnan taustalla ollutta prosessia.

Kesän turnausmatkan kuluja kattava varainhankintakampanja järjestettiin keväällä 2024 ja myyntiin osallistui osa joukkueessa mukana olevista perheistä.

– Meillä on joukkueessa vähän yli parikymmentä pelaajaa. Kaikkien pelaajien perheet eivät osallistuneet myyntiin, mutta he ketkä myivät, saivat kyllä todella hyvän tuoton. Tuotteiden myyminen oli tosi helppoa, joten olisimme voineet saada melkein tuplatuoton, jos jokainen joukkueessa mukana oleva olisi osallistunut myyntikampanjaan, Karvonen kuvailee myyntisuoritusta.

Jar-X:n tuotemyynnin myötä Ruotsin turnausmatkan perhekohtainen omavastuu pieneni mukavasti.

– Saimme reilun 900 euron tuoton itsellemme. Kyllä tällainen summa auttaa huomattavasti eteenpäin turnausmatkan kulujen suhteen.

 

Jar-X:n vaihtoehtoiset myyntitavat ja ostajakohtaisesti pakatut tilaukset avain sujuvaan myyntikampanjaan

Varainhankintayritysten vertailun jälkeen Karvonen aloitti joukkueelle oman myyntikampanjan Jar-X:n verkkosivuilla.

– Kyllä näitä tuotteita oli hirveän helppo myydä. WhatsAppilla tai somessa sukulaisille jaettavat myyntilinkit olivat käteviä jo itsessään, mutta moni perhe teki oman osuutensa hybridimyyntinä, eli vanhemmista jompikumpi saattoi viedä lisäksi tuotekuvaston ja tilauslomakkeen työpaikan kahvipöydälle. Tämä perinteinen konsti tuntuu toimivan aina, nauraa Karvonen.

Kampanjaan osallistuneet myyjät antoivat positiivista palautetta siitä, että tilatut tuotteet saapuivat valmiiksi nimetyissä paketeissa.

– Tämä Jar-X:n ratkaisu säästi omaa työtäni ihan hirveästi, sillä kun kokonaistilaus saapui minulle, niin minun ei tarvinnut alkaa käydä läpi, että kuka oli tilannut mitäkin. Nimikoinnin ansiosta myös perheiden oli helppo jakaa omat tilauksensa eteenpäin.

Saapuneiden tilausten jakamisen edelleen myyjille Karvonen järjesti tyttöjen treenien yhteyteen.

– Informoin joukkueen WhatsAppissa kaikkia, että seuraavien kaksien treenien aikaan omat myynnit saa tulla hakemaan minulta auton takakontista. Jos tuona aikana ei päässyt paikalle, niin minulta sai myös kotoa tulla hakemaan, mutta kyllä suurin osa nappasi tuotteensa mukaan harjoitusten yhteydessä.

Varainhankintaan liittyvä yleisilmapiiri Oulunsalon Pallon T11-12 -joukkueessa on varsin positiivinen, ja osa pelaajista osallistuu siihen itse todella innoissaan. Lapset pystyvät omatoimisesti hyvin myymään tuotteita omalle turvalliselle lähipiirilleen ja naapureille.

Suosittelen kyllä Jar-X:n varainhankintaa myös muille ihan jo sen vuoksi, että itselleni ja lapsilleni tilaamani tuotteet ovat olleet hyviä. Myyntikampanjan yhteyshenkilön näkökulmasta iso asia oli myös se, että tuotteet olivat toimituksessa valmiiksi nimikoituina. Lajittelu- ja nimikointityövaiheen välttäminen säästi minulta todella paljon aikaa, tiivistää Karvonen.

 

Lue lisää varainkeruusta joukkueelle!

Mietitkö varainhankintaa?

Lataa napakka oppaamme ja opit

  • mitkä tekijät ovat avaimia mahdollisimman helppoon varainhankintaan
  • miten varainhankinta onnistuu kotisohvalta
  • miten konkretisoit myynnin helppouden kampanjan myyjille
  • kauanko aikaa vie onnistunut varainhankintakampanja
  • miten muut ovat onnistuneet Jar-x:n kotimaisten sukkien myynnissä
  • miten itse järjestät helpon varainhankintakampanjan.

Kirjoita kommentti